Zo ga je goed om met iemand met dementie

Dementie komt steeds vaker voor: Nederland telt inmiddels 280.000 mensen met dementie. 74 procent van deze mensen woont nog thuis. De kans dat jij in je omgeving te maken krijgt met iemand met dementie is dus groot.

Veel Nederlanders denken dat mensen met dementie veelal in een verpleeghuis wonen, maar zij worden hier pas opgenomen als de ziekte verder gevorderd is en thuis wonen niet meer gaat. Bij 74 procent van de mensen met dementie is dat nog niet het geval.

Je kan in je omgeving dus zomaar te maken krijgen met iemand met dementie: in je straat, familie, vriendenkring of bij de sportclub. Deze persoon wil zo lang mogelijk blijven meedoen aan de samenleving en jij kan daarin het verschil maken.

43 procent voelt zich eenzaam

Weinig Nederlanders weten echter hoe ze dit kunnen doen. Ze vinden het lastig om iets te kunnen betekenen, zodat mensen met dementie zo lang mogelijk kunnen meedoen aan de samenleving en zich minder eenzaam voelen. Maar liefst 43 procent van de mensen met dementie voelt zich namelijk eenzaam. Dat blijkt uit onderzoek van Samen dementievriendelijk, een initiatief van Alzheimer Nederland, PGGM en het ministerie van VWS.

Goed omgaan met dementie

Om mensen met dementie te kunnen ondersteunen is het belangrijk eerst de signalen te herkennen. Zo zijn mensen met dementie niet alleen vergeetachtig; ze kunnen ook problemen hebben met dagelijkse handelingen, raken spullen kwijt, trekken zich terug uit sociale activiteiten en vertonen zelfs geheel ander gedrag. Een aantal tips hoe hiermee om te gaan:

 • Pas de GOED-methode toe: 
  1. Probeer iemand met dementie altijd Gerust te stellen
  2. Maak Oogcontact
  3. Doe je best Even mee te denken door te vragen of je mag helpen en diegene te betrekken bij de oplossing
  4. Sluit het gesprek goed af door Dankjewel te zeggen dat je hebt mogen helpen
 • Neem iemand met dementie serieus. Wees belangstellend en ga mee in de beleving. Student Dominique Smits (26) heeft een opa met dementie. “Ik stel niet te veel vragen tegelijk, laat het gesprek vooral op z’n beloop en beweeg zo veel mogelijk mee.”
 • Kijk wat iemand met dementie wél kan. Foto’s van vroeger bekijken, muziek van toen luisteren of samen een wandeling maken. Blijf iemand met dementie vooral uitnodigen en bezoeken (op afstand). Zo help je diegene, en eventueel hun partner, sociale contacten te behouden. Dominique: “Ik heb me samen met mijn zus voorgenomen om vaker bij opa langs te gaan. Als ik zelf dementie zou hebben, zou ik het ook fijn vinden als er bezoek komt en je mensen om je heen hebt.”

Gratis online training

Wanneer je de ziekte herkent en weet hoe je er goed mee kunt omgaan, kun je echt het verschil maken in het dagelijkse leven van iemand met dementie. Daarom heeft Samen dementievriendelijk de gratis training ‘GOED omgaan met dementie in je buurt’ ontwikkeld die je in vijftien minuten meer leert over dementie en tips geeft.

Help ook mee om Nederland dementievriendelijker te maken. Doe de gratis training op www.samendementievriendelijk.nl.

Van nu.nl (advertorial)