Wie zijn wij?

De ambassadeurs zijn Haarlemmers met uiteenlopende beperkingen. Wij zetten ons in voor een stad die voor iedereen toegankelijk is, of je nu een beperking hebt of niet. Dat doen we vooral door te laten zien wat je als Haarlemmer of Haarlemse organisatie zelf kan doen voor een toegankelijke stad. En door mee te denken en advies te geven. Ook zijn we graag het aanspreekpunt voor andere mensen met een beperking in Haarlem. Wil je je ook inzetten voor de ambassadeurs? Stuur dan een mailtje naar info@toegankelijkhaarlem.nl.

Klik op de foto’s voor meer informatie.


Klik op foto voor volgende

Maartje van Schooten

Ik ben Maartje (32) en ik heb een missie: bewustwording en verandering creëren op het gebied van toegankelijkheid. Mensen met een lichamelijke beperking zijn zoveel meer dan alleen hun beperking. Ze hebben zoveel kwaliteiten die nu niet eens worden benut, omdat wij, als maatschappij, steeds blijven hangen bij de beperking zelf en door gebrek aan bewustwording, niet zorgen voor de juiste toegankelijkheid in het dagelijks leven. Mensen met een lichamelijke beperking zijn volwaardige leden van de maatschappij en hebben het recht om overal naar toe te kunnen gaan. Het is vreselijk dat dit vandaag de dag nog niet het geval is. Ik wil de focus niet leggen bij mensen met een lichamelijke beperking. Nee, ik wil de samenleving aan pakken. Nederland toegankelijker maken. Haarlem toegankelijk maken. Want als je vanaf de start als nummer één prioriteit hebt dat iets rolstoel toegankelijk is, dan kan iedereen binnen komen.  Dan is iedereen welkom.


Klik op foto voor volgende

Leanne van den Eijnde


Klik op foto voor volgende

Greet de Goede

Na een lange periode van buik- en darmklachten kreeg ik begin 2016 de diagnose dikkedarmkanker. Met twee spoedoperaties binnen 4 dagen was een (ileo)stoma onvermijdelijk.

Anders dan een colostoma (dikke darm) kun je een ileostoma (dunne darm) het best vergelijken met een lekkende kraan die de ene dag langzaam en de andere dag snel druppelt. Zo heb ik vaker dan gemiddeld een toilet nodig en ga ik niet onvoorbereid de deur uit. Je reist als het ware van toilet naar toilet. Het is dan goed om te weten waar die toiletten zijn. 

Als ambassadeur wil ik me o.a. sterk maken voor uitbreiding van het aantal openbare (rolstoel)toiletten en hoop ik het taboe, dat blijkbaar (nog) steeds rust op het hebben van een stoma, te kunnen doorbreken. 


Klik op foto voor volgende

José Hamers

Ik ben José Hamers. Ik heb een progressieve oogaandoening, Retinitis Pigmentosa. Toegankelijkheid heb ik altijd erg belangrijk gevonden, maar sinds mijn visus steeds verandert en minder wordt, merk ik hoe belangrijk toegankelijkheid is. Ik wil graag zelfstandig en onafhankelijk zijn. Daarom heb ik me aangesloten bij de Ambassadeurs van Toegankelijk Haarlem. Samen staan we sterk en kunnen we meer bewustzijn creëren om Haarlem toegankelijker te maken (daar waar mogelijk). Ik hoop dat we dat voor elkaar krijgen zodat ieder zich vrij en welkom voelt in Haarlem.


Klik op foto voor volgende

Jan Willem Hollink

Jan Willem is vanaf zijn geboorte spastisch (krampachtige spieren, geen fijne motoriek). Hij woont zelfstandig en maakt iedereen graag bewust dat er een MENS achter zijn handicap zit.


Klik op foto voor volgende

Ilse van Hooijdonk

Ilse (54) verloor in 2018 haar volledige rechterbeen, heup en bekken door botkanker en maakt sindsdien veel gebruik van haar rolstoel en handbike. Ilse gaat er graag ‘onbeperkt’ op uit, maar ‘loopt’ en rolt vaak tegen drempels aan. Aan de zijlijn blijven staan past niet in haar straatje, daarom wil zij bewustwording creëren voor fysieke en sociale toegankelijkheid.


Klik op foto voor volgende

Maarten Kleinman

De gemeente heeft de ambassadeurs niet altijd even goed betrokken bij het toegankelijk maken van Haarlem. In die tijd heeft Femke mij bij de activiteiten van de ambassadeurs betrokken. Ik ben nu een jaar zelf ambassadeur. Voorheen was ik lid van twee wijkraden en zodoende weet ik dat commissie- en raadsleden en het college best goed benaderbaar zijn om te praten over onze problematiek. Ons streven: op naar een goed toegankelijk Haarlem in 2030!


Amanda Pellerin

Mijn naam is Amanda Pellerin, ik ben 36 jaar en woon al heel mijn leven in het mooie Zandvoort aan Zee. Ik ben een echt CP-kind als ik mijn behandelaren van Heliomare mag geloven. Momenteel woon ik zelfstandig met de liefste hond van heel de wereld.
Ik vind het een eer om een bijdrage te leveren aan een toegankelijkere maatschappelijk voor iedereen.


Klik op foto voor volgende

Sandra Prins

Ik ben Sandra Prins, geboren (1977) en getogen Haarlemse.
Pas op latere leeftijd is bij mij een metabole ziekte ontdekt. Mijn hersenen kunnen signalen steeds moeilijker doorgeven aan de zenuwen en spieren, waardoor ik steeds vaker mijn rolstoel moet gebruiken. Graag zet ik mij als rollende Haarlemse in voor een beter toegankelijk Haarlem. In deze mooie oude stad kunnen er met allerlei tips en trucs veel meer dingen voor iedereen toegankelijk worden gemaakt. Het zijn niet altijd de grote en dure aanpassingen, maar vaak kunnen kleine veranderingen al grote verschillen maken. Haarlem is voor iedereen en iedereen moet zich overal in deze stad welkom voelen.


Klik op foto voor volgende

Margot Schoorl

Door mijn zorgintensieve zoon ben ik erachter gekomen dat Haarlem eigenlijk niet een heel toegankelijke stad is. Daarom heb ik mij aangesloten bij de ambassadeurs, in de hoop dat toegankelijkheid hoger op de politieke agenda komt.
Ik ben moeder van 3 kinderen en woon samen met man en kinderen in Haarlem Zuid-West. Mijn jongste zoon heeft een zeer zeldzaam syndroom waardoor hij ernstig verstandelijk beperkt is. Hij functioneert op het niveau van een kind van 1 à 1,5 jaar. Hij kan lopen maar niet zo ver en hij 24/7 zorg nodig.


Klik op foto voor volgende

Femke Schukking

Ik ben al een tijd ambassadeur om toegankelijkheid op de kaart te zetten. Ik heb een chronische progressieve ziekte in mijn kleine hersenen (cerebellum) waardoor ik steeds meer problemen krijg met mijn coördinatie en motoriek. Daardoor heb ik de laatste jaren steeds meer spasmes (in met name mijn benen).
Sinds tien jaar ben ik rolstoelgebonden. Ik ben ambassadeur geworden om mensen ervan bewust te maken dat ik, ondanks alles, nog lang niet afgeschreven ben. Vandaar mijn strijd voor een toegankelijker Haarlem. Ik woon zelfstandig en koop zelf mijn thuiszorg in via een persoonsgebonden budget. Zoals Jan Willem al zei: je bent zo veel meer mens dan je handicap zegt.


Klik op foto voor volgende

Kitty Velu


Klik op foto voor volgende

Sulya Vennik

Ik ben Sulya Vennik (38). Ik zit in een rolstoel omdat ik te vroeg geboren ben. Dit heeft voor Cerebrale Parese gezorgd, ik ben dus spastisch. Ik zet mij in voor toegankelijkheid omdat ik het belangrijk vind dat iedereen overal kan komen waar die wil en overal aan mee kan doen. Mijn grootste hobby is breien, ik verkoop ook mijn eigen poncho’s.


Klik op foto voor eerste

Danny van Bakel

Ik ben Danny van Bakel (55). Door multiple sclerose loop ik heel moeilijk en ben ik snel moe. Ik gebruik fulltime een rolstoel. Ik ben ambassadeur geworden omdat ik mensen op een positieve manier bewust wil maken van problemen die velen met toegankelijkheid hebben. Niet alleen fysieke, maar ook over digitale of sociale toegankelijkheid. Ik wil dat Haarlem een stad is waar begrip en tolerantie vanzelfsprekend is. Zo is het altijd geweest in Haarlem. Ik ben tevreden als ik zonder voorbereiding spontaan uit kan gaan en alles kan doen. Wat dan ook, waar dan ook, hoe dan ook.