Wat kun jij doen?

Mensen met bijvoorbeeld een kinderwagen, rollator, rolstoel of taststok zijn nu vaak gedwongen om op de rijbaan te lopen, terwijl ze het recht én de plicht hebben om op de stoep te lopen. Maar dat gaat vaak niet, omdat de (openbare) stoepen vaak ontoegankelijkheid zijn door beplanting, bankjes, fietsen of andere spullen. De ambassadeurs van de toegankelijke stad hebben initiatieven ontwikkeld om bewoners bewust te maken van deze problemen.

Website

De ambassadeurs willen met deze website mensen informeren over hun werk en initiatieven. Daarnaast verzamelen ze nieuws en geven ze informatie over regelgeving rondom de openbare ruimte. Klik hier voor informatie over regelgeving.

Deurhangers

Mensen zonder beperking staan er vaak niet bij stil dat die haastig geplaatste fiets of die mooie rozenstruik een probleem kan zijn voor mensen met een beperking. Daarom is de deurhanger ontwikkeld om mensen op een vriendelijke manier bewust te maken van lastige situaties in de openbare ruimte. Klik hier voor meer informatie over de deurhanger.

Er valt heel wat te klagen over de buurt: te weinig parkeerplaatsen, te veel auto’s, te weinig groen, te veel bomen, noem maar op. Problemen waarvoor niet snel oplossingen zijn. Toch zijn er problemen die we samen eenvoudig kunnen oplossen, zoals de toegankelijkheid van stoepen voor mensen die wat meer ruimte nodig hebben.

Een inclusieve buurt?

Inclusie gaat over het meedoen en erbij horen van mensen met een beperking. Vaak hoor je ook de term inclusieve of gevarieerde samenleving. Een samenleving waar iedereen kan meedoen. De Van Dale heeft eenvoudige definitie van inclusie: insluiting, het tegenovergestelde van exclusie (uitsluiting).

De openbare ruimte

We proberen het bij de voordeur zo leuk mogelijk te maken. Dat is jouw goed recht en de straat wordt er ook gezelliger door. Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar er zijn dingen waar je rekening mee moet houden. De stoep is immers openbare ruimte en geen eigen grond. De openbare ruimte is van iedereen en voor iedereen, dus moet het ook voor iedereen toegankelijk zijn. 

En dat allemaal voor die ene rolstoeler?

Het gaat niet om die ene rolstoeler die je af en toe voorbij ziet komen. Wat te denken van iemand met een kinderwagen? Of de buurman die door een ongelukje (hopelijk tijdelijk) in een rolstoel zit. Een slechtziende kan zich lelijk verwonden door de doornen in zijn gezicht van een ‘mooie’ rozentak. Dat wil je toch niet? Over de rijbaan lopen is geen oplossing. Er rijden auto’s (te hard) en voetgangers horen op de stoep te lopen. Daarbij is de rijbaan vaak geblokkeerd door vrachtwagens of bestelbussen van post- of bouwbedrijven.

‘Mijn stoep is geen doorgaande weg’

Je woont niet aan een doorgaande weg, dus wat is het probleem? Mensen met bijvoorbeeld een kinderwagen, rollator, rolstoel of taststok gaan niet alleen maar de buurt in of uit. Zij bezoeken ook wel eens mensen in de buurt.

Klik hier voor informatie over de openbare ruimte (tips en regels).
Klik hier voor informatie over de deurhangers.