Terrassenschouw in de kou

De ambassadeurs schuiven elke twee maanden aan bij een bijeenkomst van het Platform Toegankelijkheid van de gemeente Haarlem. Tijdens deze bijeenkomst worden actuele onderwerpen over toegankelijkheid besproken. Ook is er een thema, dat Rob Krom in overleg met de ambassadeurs kiest, de coördinator van het platform. Het thema bij de laatste bijeenkomst was het terrassenbeleid van de gemeente. De ambassadeurs zijn bijgepraat door Inge van Gansewinkel: zij is daar namens de gemeente verantwoordelijk voor.

Sinds corona is de gemeente in overleg met de horeca om, indien mogelijk, meer ruimte te bieden aan terrassen. Het is goed voor de economie, het toerisme en de gezelligheid, maar de horeca moet daarbij wel rekening houden met de belangen van verschillende groepen. Zo is afgesproken dat (horeca)bedrijven, verkeer, omwonenden, bezoekers en mindervaliden geen hinder mogen ondervinden van de terrassen.

Een bepaling van de gemeente was dat altijd minimaal 75 cm doorloopruimte vrij moest blijven. De ambassadeurs hadden opgemerkt dat 75 cm (2,5 stoeptegel) lang niet altijd voldoende is. Het is te krap voor scootmobielers en rolstoelgebruikers: zij rijden gevaarlijk dicht langs ‘de diepte’ als ze langs trottoirbanden moeten rijden. Inge was al snel overtuigd: de 75 cm-regel wordt gehandhaaft bij makkelijke doorgangen en waar nodig wordt de doorgang 90 cm (3 stoeptegels).

Gisteren hadden ambassadeurs Femke, Maarten en Danny een terrassenschouw met Inge en Anouk van der Aar, Gebiedscoördinator Centrum van de gemeente. Zij praatten de ambassadeurs bij over het huidige en toekomstige terrassenbeleid. Het gezelschap deed een rondje Grote Markt, Smedestraat, Riviervismarkt, Damstraat, Spaarne, Lange Veerstraat, Oude Groenmarkt, Paarlaarsteeg, Koningstraat en Zijlstraat/vest. Inge en Anouk weten nu alles van de huidige en te verwachten obstakels zodra de terrassen weer opengaan. En de ambassadeurs zijn op hun beurt volledig op de hoogte van zilverkleurige grondpinnen, precario, vaste wanden en terraseilanden.

Het was een nuttige en gezellige schouw. Na afloop hebben de ambassadeurs zich opgewarmd aan een heerlijk kopje koffie in de Schuur. Want koud was het!