Rolstoelgebruikers klem door nieuwe groenstroken in centrum Haarlem: “Wie verzint dit?”

Van NHNieuws.nl Tot vreugde van bewoners en bestuurders zijn vorige week nieuwe groenstroken in de Jansstraat onthuld. Toch zijn niet alle Haarlemmers blij met de bomen en planten op het trottoir. Rolstoelgebruikers komen bijna letterlijk klem te zitten tussen de groenstroken en het straatmeubilair. 

De nieuwe situatie in de Jansstraat leidt tot kritiek van Drempelloos Haarlem, de stichting die bewustwording op het gebied van toegankelijkheid wil vergroten. “Vooropgesteld, ik ben helemaal voor vergroening”, zegt Pauline van Heuven, oprichter en voorzitter van Drempelloos. “Het is gewoon jammer en onnodig hoe dit is aangepakt.”

Pauline heeft een visuele beperking en krijgt hulp van een geleidehond. “Ik liep gisteren zelf door de Jansstraat en moest bijna lachen. Wie verzint dit? Plots stond er een stapel keien voor mijn neus. Je probeert een natuurlijke lijn te volgen, maar steeds is er weer een obstakel. Van de stoep beland je dan op de straat, maar die ligt lager en dat is ook weer gevaarlijk. Ondertussen is het wel een extra drukke fietsstraat door de afzettingen aan het Spaarne.”

Smallere stoep

Door de groenperkjes die in het trottoir zijn verwerkt, is de stoep voor voetgangers smaller geworden. “Mijn geleidehond heeft aangeleerd gekregen dat we minimaal een meter breedte nodig hebben om door te kunnen lopen. Die stopt dus op de plekken waar de stoep te smal is geworden. Maar er zijn ook andere beperkingen. Een vrouw in een rolstoel is vast komen te zitten in zo’n perkje.”

Naast de toegevoegde groenstrook zorgt ook het bestaande straatmeubilair voor problemen – Foto: NH Media / Maikel Ineke

Met de problemen die zich nu al voordoen en zorginstelling de Janskliniek om de hoek lijkt het onvermijdelijk dat de Jansstraat weer moet worden aangepast. Duur leergeld voor de gemeente. Van Heuven: “Het is te hopen dat hiervan wordt geleerd. Denk voordat je iets herontwerpt aan het gebruik en de beleving door mensen met een beperking. Dat geldt voor ambtenaren, maar overigens ook voor gewone burgers. Denk maar aan de vele fietsen die op de stoep gezet worden.”

De fracties van Jouw Haarlem en D66 stellen donderdag raadsvragen over de nieuwe situatie in de Jansstraat. D66 wil weten of er rekening is gehouden met mensen met een lichamelijke beperking en of er aanpassingen mogelijk zijn. “Ik ben zelf ook benieuwd wat de wethouder antwoordt”, laat Pauline weten. “Daarom ben ik vanmiddag ook bij het vragenuur aanwezig.”