Ongekend veel belangstellenden bij Uniek Sportdag. ’Ik vind het aanbod verbazingwekkend groot’

Welke vorm van bewegen past bij mensen met een beperking? Tijdens de Uniek Sportdag konden belangstellenden kennismaken met diverse activiteiten. In totaal kwamen 85 belangstellenden af op de promotiedag in het Haarlemse Kennemer Sportcenter. „Een ongekend hoog aantal, maar er is ook heel veel te doen en zien vandaag”, liet organisator Dennis van der Snoek van SportSupport verheugd weten.

Wat er te doen is, wordt snel duidelijk als je de grote sporthal binnen loopt. Als je niet uitkijkt, krijg je een shuttle tegen je hoofd bij badmintonclub Duinwijck. Sandra Prins vertelt dat de afdeling aangepast sporten net begonnen is en op zoek is naar leden. „Rollend of staand. Kom gewoon eens kijken bij ons op donderdagavond tussen 19.00 en 20.00 uur”, zegt Prins. Waar? „In de hal aan het Badmintonplein. Dat is makkelijk onthouden, toch?”

De Parel

Hidde werkt inmiddels hard aan zijn hand-oogcoördinatie. „Als ik de shuttle achterover speel lukt het wel”, zegt de 14-jarige Heemstedenaar vol trots. Met zijn moeder Karianne Kleyn Molekamp gaat hij ook nog bij hockey kijken. „De familie zit op Alliance. Het zou mooi zijn als daar ook een afdeling komt voor mensen met een beperking. Dat deze dag er was, kreeg ik door via De Parel. De school van Hidde. Ik vind het aanbod verbazingwekkend groot”, laat Kleyn Molekamp weten.

De hockeyers van de Kennemer Keien resideren sinds januari in het Polderhuis in Velserbroek na het gedwongen vertrek uit de Tetterodehal in Overveen. „Het was een warme ontvangst en de hal heeft een goede vloer”, blikt Roland Schipper terug. „Je hoeft geen beperking te hebben om bij ons te spelen. Als je maar in een sportrolstoel meedoet. Net als ik.” Aan belangstelling geen gebrek, beweert de 42-jarige Velserbroeker. „Vandaag zijn er acht in de rolstoel gestapt. We geven ze een folder mee en wellicht zien we ze terug.”

Mambo No. 5

In de rolstoel doet Femke Schukking mee op de muziek van ’Mambo No. 5’ met Walking Wheels. „Ik wil mijn vriend een workshop cadeau doen. Hij houdt van salsa. Vandaag heb ik een beetje geoefend”, aldus de Haarlemse. „Zoiets samen te doen maakt het extra leuk. Dat ik dat zittend in een rolstoel doe maakt niet uit.”

Aan de andere kant van de sporthal is geen muziek, maar allerlei ’hindernissen’ in de vorm van houten plateautjes. Het is de opstelling van het Wheelchair Skills Team. Jayden volgt, zittend in een rolstoel, de tips van instructrice Marieke van den Broek op. „Ik heb cerebrale parese en heb moeite balans te vinden. Normaal loop ik met een rollator, maar nu ga ik me steeds meer in de rolstoel voortbewegen. Dat is minder vermoeiend”, vertelt de 16-jarige Hoofddorper. Zijn ouders Daniël en Claire Schindeler vinden het aanbod geweldig. „Ik fitness met hem, maar als hij hier kan ontdekken welke rolstoelsport hij leuk vindt is dat alleen maar beter voor zijn sociale contacten”, legt zijn vader uit.

Op dat moment begint in het veld ernaast rolstoelsoftbal bij Sparks. Voor Jayden een teken om een kijkje te gaan nemen. De Uniek Sportdag heeft voor ieder wat wils.

Over Uniek Sporten

Bij Uniek Sporten zijn 4250 verenigingen aangesloten. Mensen met een beperking kunnen contact opnemen met de organisatie om op zoek te gaan naar een sport die bij hen past. Dat kan bij een club, maar ook – via een app – thuis. Wil je informatie? Mail dan met Dennis van der Snoek (dvdsnoek@sportsupport.nl).

Van haarlemsdagblad.nl (betaald bericht)