“Mijn tip: blijf vrolijk – daar kom je ver mee”

Jeroen van Berkelaar heeft een licht verstandelijke beperking en is ambassadeur Toegankelijkheid. Jeroen is geboren en getogen in Haarlem. Hoe is zijn leven nu in coronatijd? Lees het hier.

Leven in coronatijd gaat goed

“Wat anders is aan het leven in coronatijd, is vooral dat je anderhalve meter afstand moet houden. Daar moet je steeds aan denken. Dat zit niet echt in mijn natuur. Maar verder kan ik gewoon de activiteiten nog doen die ik normaal ook deed. Binnenkort gaat ook mijn rol in de politiek weer komen. Ik sluit weleens aan bij een politiek debat bij de gemeente Haarlem. Nu ben ik vooral bezig met mijn baan. Ik ben twee dagen per week ervaringsdeskundige bij de Hartekampgroep. Daar geef ik vanuit mijn ervaring workshops, trainingen en gastlezingen. Dat gaat gelukkig ook gewoon door. Soms op aangepaste wijze. De gastlessen gaan vooral via de computer en de workshops en trainingen zijn ter plaatse op de locatie van de Hartekampgroep. Met gepaste afstand natuurlijk.”

Ook de hobby’s zijn weer gestart

“Op de maandagavond doe ik aan paardrijden. En op de dinsdagavond speel ik in een theatergroep Klapstuk van Stichting de Baan. Eén keer per twee jaar maken we een voorstelling en treden we op voor publiek. Als het mogelijk is, treden we ook op in een echt theater. Ik ben de afgelopen weken veel bezig geweest met theater. We gaan binnenkort een nieuw stuk voorbereiden: De Kleine Prins. Ik weet nog niet wat mijn rol gaat zijn, maar dat mij niet zo veel uit. Als ik maar lekker kan acteren. Ik vind het vooral leuk dat je in theater totaal iemand anders kan spelen dan je zelf bent. Het is een uitdaging, maar heel leuk.”

Tips voor collega’s uit de stad

“Het enige wat ik daarover kan zeggen is: toon vooral respect. We zijn ook maar mensen, net als jullie. Ik ben geboren en getogen in Haarlem. Sociaal gezien gaat het in Haarlem heel goed. Ik merk dat mensen vriendelijk met elkaar omgaan. Als ik door de stad loop, word ik vaak door mensen begroet. Dat vind ik heel goed. Fysiek gezien, moet er nog heel wat gebeuren. Bijvoorbeeld dat mensen klakkeloos hun fietsen overal neergooien. Mensen die er niet bij nadenken dat anderen met een rolstoel of tas erdoor moeten kunnen. Ik zie ook dat dranghekken om terrassen worden geplaatst in deze coronatijd. Dat zou ik liever niet zien. Die poten van dranghekken steken namelijk uit. Slechtzienden zien dat niet goed en kunnen daar lelijk over vallen.

Mijn grootste tip: blijf vrolijk. Daar kom je ver mee.”

Hoe werk jij aan toegankelijkheid in Haarlem? Leer meer in de Week van de Toegankelijkheid op 5 – 9 oktober 2020!