Handbike geeft Sandra (46) haar vrijheid terug: Elfstedentocht wordt pittige uitdaging

Van nhnieuws.nl Het wordt waarschijnlijk geen ‘Hel van 1963’, maar dat de Onbeperkte Elfstedentocht een zware beproeving wordt, staat wel vast. In vijf dagen tijd gaan de deelnemers op de fiets, per rolstoel of scootmobiel langs de elf legendarische Friese steden. Een van de deelnemers is de Haarlemse handbiker Sandra Prins.  

Handbiken betekent voor Sandra maar één ding: vrijheid. Door een metabole ziekte (stofwisselingsziekte, red.) wordt de aansturing vanuit haar hersenen naar het lichaam steeds minder, waardoor ze inmiddels in een rolstoel zit. Maar rijdend in haar handbike, met de wind door de haren, heeft ze geen last van de ziekte en vindt ze haar vrijheid terug. 

Sandra doet de tocht samen met haar buddy, Folkert Aardema. Hij heeft niet-aangeboren hersenletsel en fietst mee om Sandra te ondersteunen en voor haar veiligheid. “Omdat ik laag bij de grond zit in mijn handbike maakt hij ons zichtbaarder voor het overige verkeer en hij kijkt mee. Vier ogen zien meer dan twee”, zegt Sandra. 

De tocht heet de Onbeperkte Elfstedentocht, omdat iedereen met een beperking mee kan doen. “Mensen doen mee op speciale fietsen, met scootmobiels of ze lopen een stuk. Ik doe in vijf dagen de hele tocht, maar je kan bijvoorbeeld ook vijf dagen vijfhonderd meter lopen. Zo kan iedereen zijn eigen afstand halen”, legt de handbiker uit.

Het wordt de eerste keer dat de Haarlemse aan deze tocht meedoet. Wel heeft zij eerder in haar handbike bergen bedwongen, zoals de klim Val Thorens in de Franse Alpen en de Handbike Battle, een tocht in Oostenrijk.

Foto van Sandra

“Dat was één groot feest, maar mega zwaar; vooral het klimmen. Dat heeft me toen wel een beetje opgebroken, dus ik dacht: laat ik nu maar een vlakke tocht doen met meer kilometers”, lacht ze.

Sandra zocht en vond een andere tocht op vlakker terrein in Friesland met nog genoeg uitdaging. Want de vele kilometers en de totale lengte van de Onbeperkte Elfstedentocht maken het pittig voor de 46-jarige Haarlemse. 

Niet uit de hoogte maar uit de lengte

“Alles bij elkaar opgeteld, maakt het zwaar”, vervolgt ze. “Je slaapt iedere avond in een ander bed, fietst iedere dag en dat vijf dagen lang. Dit keer gaat het niet om de hoogte, maar om de lengte, en dan is er nog het weer.”

De Onbeperkte Elfstedentocht wordt van 13 tot en met 17 september gehouden. De zon zou vijf dagen kunnen schijnen, maar de kans is groot dat het regent. Sandra durft niet naar de voorspellingen te kijken, maar neemt genoeg droge en regenkleding mee.

Sandra fiets niet alleen voor zichzelf, maar ook voor het goede doel Metakids. “We proberen meer geld in te zamelen om onderzoek te kunnen doen naar metabole ziekten bij kinderen. Hopelijk kan ik met mijn tocht veel geld ophalen, dat is belangrijk.”