Haarlemse terrassen weer open voor iedereen?

Doordat er vanwege de corona maatregelen 1,5 meter afstand tussen de gasten en personeel gehouden moet worden is er meer ruimte nodig om de terrassen uit te zetten. De gemeente Haarlem heeft hiervoor de gouden terrasregels opgesteld die er voor moeten zorgen dat de (verkeers)veiligheid, toegankelijkheid en de gezondheid niet in gevaar komt. Ook voor de ambassadeurs Toegankelijke Stad is het fijn om weer een terrasje te kunnen pakken. Maar is er bij de opstelling van de ruimere terrassen ook voldoende rekening gehouden met Haarlemmers met een beperking?

De gemeente Haarlem nodigde de ambassadeurs Toegankelijke Stad uit om samen de Haarlemse terrassen te schouwen. Het weer werkte prima mee. De ronde startte bij het stadhuis en ging via de Grote Markt, Riviervismarkt, Klokhuisplein, Oude Groenmarkt, Warmoesstraat, Spekstraat en tot slot via de Grote Houtstraat terug naar de Grote Markt.

Onderweg werd duidelijk dat vooral voor mensen met een visuele beperking verbeteringen nodig zijn. Vaak kleine aanpassingen die een groot verschil kunnen maken. Zo kunnen de dranghekken gevaarlijke situaties op leveren en is het belangrijk dat de looproutes langs de stoep vrij blijven. De medewerker van de gemeente Haarlem heeft deze en al andere opgemerkte knelpunten genoteerd en gefotografeerd.

De ambassadeurs in de rolstoelen merkten op dat de verruimde terrassen voor hen ook een voordeel kan hebben. Er is namelijk meer ruimte om te bewegen tussen te tafels op de terrassen. De dranghekken leveren voor hen niet extra problemen op, wel vinden ze het dat minder gezellig oogt om achter een hek plaats te nemen.

Hoe nu verder? 

De gemeente overlegt wekelijks met de Horecaondernemers en bespreekt dan de opmerkingen die uit de schouw gekomen zijn. Ook komt er een vervolg schouw in andere straten in de stad. De uitbreiding van de terrassen is tot 15 oktober 2020. Het is daarom belangrijk om ook de komende periode oog te blijven houden voor de toegankelijkheid. Komt u een situatie tegen die problemen oplevert voor mensen met een beperking? Dan kunt u dit melden via Toegankelijk@haarlem.nl

Klik hier voor de blog van Pauline