Haarlemse taalwedstrijd Duidelijke Taal komt er weer aan. ’Ludiek, maar met serieuze boodschap’

Van haarlemsdagblad.nl | De tweede editie van de taalkundige wedstrijd Duidelijke Taal komt eraan. Woensdag 19 juni is het zover. De locatie is dit jaar De Mug bij het Nova College.

Dat laat organisator Erica Bastiaans (lerares Nederlands bij het Haarlem College én PvdA-raadslid in Haarlem) weten. Bij de vorige uitvoering in juni 2023 streden vijftien teams om de ’Duidelijke Taal-bokaal’. Het groepje dat het best ambtenarentaal kan vertalen naar begrijpelijk Nederlands, wint.

Om dat pleidooi vanuit het Haarlemse gemeentebestuur kracht bij te zetten, doen ook teams met ambtenaren en raadsleden mee.

Ludiek

Bastiaans heeft er zin in om ook deze editie tot een goed einde te brengen. „Vorig jaar is het goed opgepakt. We doen de wedstrijd op een ludieke manier. Maar wel met een serieuze boodschap: aandacht vragen voor duidelijk taalgebruik door de gemeente. In brieven, folders, informatie op de website.”

Daar heeft echt alleen niet de laaggeletterde of zelfs de doorsnee Haarlemmer wat aan, aldus de organisator. Zij zelf plukt er ook de vruchten van. „Voor raadsleden is het ook belangrijk om goed te kunnen begrijpen wat het voorstel is.”

Wie wil deelnemen aan Duidelijke Taal 2024 kan zich inschrijven op de website van de gemeente: https://haarlem.nl/wedstrijd-duidelijke-taal.