Een schot in de roos!

Van haarlemvoorelkaar.nl Petrica en Sulya komen gezellig keuvelend binnen en het lijkt of ze elkaar al jaren kennen. Ze zijn echte maatjes en dat is nou precies waar ze allebei naar op zoek waren. Petrica is een paar jaar geleden vanuit Roemenië naar Haarlem verhuisd en zocht naast haar baan een manier om in contact te komen met anderen en de Nederlandse taal een beetje te leren. De in Haarlem geboren en getogen Sulya had al eerder contact met verschillende maatjes. Sulya: ‘Met de één heb je nou eenmaal meer een klik dan met de ander. Met Petrica voelde het meteen als een schot in de roos. Ik mag dan wel een echte ‘musquito’ zijn, mijn Engels is prima dus de taal is helemaal geen probleem. We leren op deze manier ook nog eens heel veel van elkaar.’ 

Sinds ruim een jaar zijn Petrica en Sulya aan elkaar gekoppeld via de SIG, een kleinschalige, professionele organisatie voor mensen met een beperking en/of autismeverwante stoornis in Midden- en Zuid-Kennemerland. Petra: ‘Ik wilde naast mijn baan ook vrijwilligerswerk gaan doen. Om zo de stad, de taal en andere mensen te leren kennen. Bij het Vrijwilligerscentrum Haarlem & omgeving kwam ik er vrij snel achter dat één op één contact het beste bij mij past. Ze attendeerden me op de Haarlemse Maatjes en zo heb ik Sulya ontmoet. Bizar eigenlijk dat we elkaar nooit eerder hebben gezien, we woonden bijna naast elkaar in hetzelfde appartementencomplex!’

Inmiddels zijn de twee alweer een jaar en heel veel leuke afspraken verder. Sulya: ‘We vinden dezelfde dingen leuk. Wandelen in de duinen, naar de film gaan en samen theeleuten. Mijn contact met Petrica voelt inmiddels als vriendschap. Ik kan alles aan haar kwijt en ik kan mezelf zijn. Ook als ik een slechte dag heb voelt Petra dat aan en bekijken we op dat moment wat we gaan doen. En als het een keer niet lukt is dat ook niet erg.’ Petra beaamt wat Sulya zegt: ‘We hebben dezelfde interesses en zitten met veel dingen op hetzelfde level. Als het éénrichtingsverkeer is werkt het niet. Ik heb afgelopen zomer geholpen bij de trainingen en oefeningen die Sulya moet doen om haar lichamelijke conditie te verbeteren. Soms merk ik dan opeens dat ze iets kan wat eerder niet lukte. Ik ben dan zó trots op Sulya. Dat maakt me blij, het is fijn om iets voor elkaar te kunnen doen.’ 

Zoek de connectie

Sulya: ‘Ik ben geboren met spasme en heb autisme. Petrica is de eerste persoon die ik heb ontmoet waaraan ik merk dat ze eerst mij ziet en dan pas mijn rolstoel. Dat voelt fijn want ik ben natuurlijk veel meer dan alleen die stoel. Ik vind het leuk om te naaien en ben Toegankelijkheidsambassadeur bij de gemeente Haarlem. Ik vertel graag aan anderen over hoe leuk het is om maatje te zijn. Dat je er allebei echt iets aan hebt. Wat ons geheim is? Je moet geen grote verwachtingen hebben, jezelf zijn en naar de connectie zoeken. Go in it with an open mind!’

Ook maatje worden?

Maatje word je voor iemand die wekelijks of tweewekelijks wat extra aandacht, ondersteuning of begeleiding nodig heeft. Dat kan op heel veel manieren: samen koffie drinken, wandelen, fietsen, een spelletje spelen, naar de markt of het theater en nog veel meer. Je spreekt samen af hoe vaak je elkaar ziet en wat je samen gaat ondernemen.

Haarlemse Maatjes is een samenwerking van diverse maatjesprojecten en -organisaties en wordt ondersteund door het Vrijwilligerscentrum Haarlem & omgeving.

Wil je ook maatje worden? Kijk op www.haarlemvoorelkaar.nl of neem contact met ons op via info@vwc-haarlem.nl. Wil je weten wie er in Haarlem een maatje zoekt: klik hier