‘Door nood gedwongen op ontdekkingsreis door je eigen stad!’

Danny van Bakel (53) heeft chronische ziekte MS en is ambassadeur Toegankelijkheid. Het was het afgelopen half jaar een heftige periode. Danny kreeg in maart een hartstilstand en werd in mei geconfronteerd met een hartritmestoornis. Hij vertelt hoe het hem gaat, over de impact van corona op zijn leven.

Weinig veranderd in dagelijks leven, maar wel meer zorg

“Ineens was ik hartpatiënt. Ik werd wakker in het ziekenhuis, waar anderen mij vertelden wat was gebeurd. Dit was vooral voor mijn omgeving heel heftig. Ik heb hier zelf gelukkig weinig van meegekregen. Wel ben ik in deze tijd wat angstiger, want ik zit ook ineens dubbel in de risicogroepen. Ik wil dus echt zo voorzichtig mogelijk doen. Gelukkig is de impact op mijn dagelijks leven door corona in praktische zin klein. Ik hield er altijd al van om lekker binnen te zitten en werken deed ik niet meer. Ik heb ook praktische aanpassingen gedaan, zoals het inschakelen van een boodschappenservice. Ik ben vooral meer op mijn hoede.”

Hoe hou je deze tijd ook leuk?

“Ik vind het lastig dat je elkaar in coronatijd geen knuffel mag geven. Vooral door de gebeurtenissen de afgelopen tijd is een knuffel juist fijn. Ik vind het zelf ook wel lastig om anderen aan te spreken als de anderhalve meter niet wordt gehanteerd. Hierdoor zoek ik drukte liever niet op. Als ik toch geconfronteerd word met een lastige situatie, dan zeg ik eigenlijk altijd: ‘Ik zou graag de afstand willen behouden’, in plaats van zeggen wat de ander moet doen.

“Wel jammer, want normaal gesproken ben ik iemand die ervan houdt om een biertje te doen met vrienden in een café. Door alle maatregelen kon ik niet meer terecht waar ik normaal graag kom. Wat wel leuk is: door corona moet ik uit ‘nood’ op ontdekkingsreis door mijn eigen stad en wijk om nieuwe, rustige plekken te vinden. Ik word hier een stuk creatiever van. Ik kijk ook ineens meer rond. Zo kom ik nu bij zaken waar ik eerder nooit kwam, maar die zijn juist heel toegankelijk en gezellig, zoals bijvoorbeeld Café Franzen in Hotel Raeks. Ontzettend leuke plek met leuke mensen! Dus ik vind mijn weg wel.”

Mijn boodschap? Doe het niet voor jezelf, maar voor de ander!

“Dit is een nieuwe situatie, niemand heeft eerder in deze situatie gezeten. Er is nu een groot probleem, maar het wordt heus weer normaler. Ik zie dat mensen zich minder aan de regels houden, maar ik blijf zeggen ‘hou je niet aan de regels voor jezelf, maar voor de ander’.”

“En bovenal: probeer positief te blijven, dat maakt het leven een stuk leuker. Ik ben zelf ook echt een positivo! De coronatijd en de opname in het ziekenhuis hebben ook positieve dingen voor mij meegebracht. Ik rookte altijd ruim een pakje per dag, maar doordat ik in slaap ben gehouden, is mijn lichaam van de verslaving af. Dus wat mij zelf nooit lukte is nu toch gelukt! ;)”