Deurhangers

Veel bewoners willen hun huis of straat zo leuk mogelijk maken. Vaak staan ze dan niet stil bij de toegankelijkheid. Dat is niet erg, want ze zijn er vaak niet bekend mee. Maar toegankelijkheid is wel belangrijk voor mensen met bijvoorbeeld een kinderwagen, rollator, rolstoel of taststok. Een leuke bloempot kan ervoor zorgen dat de weg niet toegankelijk is, voorbeelden genoeg. Mensen zijn vaak niet flexibel genoeg om ‘even snel’ een andere route te kiezen. Klik hier voor voorbeelden van obstakels.

Juist omdat bewoners er vaak niet bekend mee zijn, hebben de makers van deze website de deurhanger bedacht. Een vriendelijk bedoelde actie om bewoners niet te veroordelen, maar bewust te maken van deze problemen.

Heb je een deurhanger aangetroffen in de brievenbus, aan je fiets of in de beplanting? Dan kon iemand met bijvoorbeeld een kinderwagen, rollator, rolstoel of taststok jouw huis niet (makkelijk) passeren. Klik hier voor tips en regels om te zien wat jij kunt doen.

Heb je geen idee waarom je de deurhanger hebt gekregen? Stuur een mailtje met uw adres naar deurhanger@toegankelijkhaarlem.nl en we leggen het graag uit.

Laten we samen van Haarlem een toegankelijke stad maken!

Wil je deurhangers voor eigen gebruik?

Vind je de deurhangers een goed idee en wil je graag meewerken aan dit project? Haal gratis een setje op. Stuur een mailtje naar deurhanger@toegankelijkhaarlem.nl.

Spelregels

Wij geloven dat de deurhanger bij goed gebruik een krachtig middel tegen de slechte toegankelijkheid van de buurt is. Om te voorkomen dat het aan kracht inboet, hebben we een paar spelregels:

  • Je hoeft niet beperkt te zijn, maar wel bekend met de toegankelijkheidsnormen.
  • Strooi niet lukraak met deurhangers. Gebruik de deurhanger alleen in situaties waarin je zeker weet dat je in je recht staat.
  • Speel niet voor eigen rechter! Het draait om bewustmaken, niet om veroordelen.

Klachten

Vind je het vervelend dat je de deurhanger in de brievenbus, aan je fiets of in de beplanting treft? Misschien zelfs al voor de zoveelste keer? Je kunt contact opnemen met de wijkraad of wijkplatform, maar je kunt je ook afvragen waarom je de deurhanger treft. Iemand probeerde je op een vriendelijke manier bewust te maken van problemen met de openbare ruimte voor jouw huis. Wees ervan bewust dat er regels gelden voor het gebruik van de openbare ruimte (klik hier voor tips en regels).