Zeven praktijkvoorbeelden voor het stimuleren van toegankelijkheid

Iedereen moet mee kunnen doen in de gemeente, zonder het ondervinden van belemmeringen. Dat is wat deze zeven gemeenten nastreven. Zo pakken ze het stimuleren van toegankelijkheid in de praktijk aan. Van Gemeente.nu

1. Amstelveen opent meldpunt

Amstelveen opende recent een meldpunt waar inwoners met een beperking kunnen laten weten waar zij belemmeringen ondervinden in de openbare ruimte. Dat moet de gemeente beter bereikbaar maken en houden. Het meldpunt Toegankelijk Amstelveen ontstond na de toegankelijksheidsschouwen die in verschillende wijken van de gemeente plaatsvinden.

2. Zoetermeer heeft toegankelijkheidsraad

Ook Zoetermeer heeft zo’n meldpunt als Amstelveen. Daarnaast doet de gemeente meer om toegankelijkheid te bevorderen. Zo is er bijvoorbeeld de toegankelijkheidsraad die een oogje in het zeil houdt, gevraagd en ongevraagd advies geeft aan het college en activiteiten organiseert. Ook zijn er ondergrondse afvalcontainers die voorzien zijn van een bedieningszuil die teksten in het display uitspreken voor blinden en slechtzienden.

3. Utrecht online bereikbaar via gebarentolk

Utrechters kunnen sinds kort een live videoverbinding maken met een gebarentolk op de contactpagina van de gemeente. Zo kunnen doven en slechthorenden eenvoudiger gesprekken voeren met medewerkers van de gemeente. Ede en Leusden gingen Utrecht voor en werken ook met de Teletolk.

4. Haarlem roept hulp in van ambassadeurs

Hoe ga je als gemeente om met fysieke en sociale toegankelijkheid zodat iedereen kan meedoen? Dat je niet alleen de drempels weghaalt voor iemand met een rolstoel, maar ook weet hoe om te gaan met iemand met een beperking? Dat is de vraag die de gemeente Haarlem zich vorig jaar stelde. De gemeente riep 2018 uit tot Jaar van de Toegankelijkheid. Een van de maatregelen in dit kader was het aanstellen van ambassadeurs die doelgroepen met verschillende beperkingen vertegenwoordigen bij organisaties en evenementen.

5. Breda scant ondernemers

De gemeente Breda won eind vorig jaar de Access City Award, de Europese prijs voor de stad die de meeste aandacht heeft voor een toegankelijke samenleving. Het is een onderscheiding voor steden die het leven voor gehandicapten en oudere mensen makkelijker maken. Het gaat onder meer om toegang tot openbaar vervoer, gebouwen, speelplaatsen, werkplekken en ict-faciliteiten. De afgelopen jaren deed Breda onder ander bij 800 horecagelegenheden een quickscan op toegankelijkheid en scande zo’n 200 publieke gebouwen. Samenwerken aan toegankelijkheid stond daarbij afgelopen jaren hoog op het lijstje van de gemeente.

6. In Hardenberg is inclusie prioriteit

Hardenberg werd begin vorig jaar uitgeroepen tot ‘meest toegankelijke gemeente van Nederland.’ De jury roemde vooral de ‘gewoon-doen-aanpak’ en het feit dat inclusie geen bijzaak is, maar juist prioriteit heeft. Zo is er bijvoorbeeld geen apart potje voor toegankelijkheid, maar worden kosten in reguliere budgetten ondergebracht. Ook houdt de gemeente regelmatig proefprojecten, zoals het project betreffende inclusief wonen, dat ze in samenwerking met inwoners en een woningcorporatie hield. En op elke afdeling van het gemeentehuis is er een beleidsmedewerker die het promoten van toegankelijkheid in zijn of haar takenpakket heeft.

7. Zwolle heeft een stadsergonoom

De gemeente Zwolle is een van andere gemeenten die hoog eindigden tijdens de hierboven genoemde verkiezing waarbij Hardenberg met de eer mocht strijken. In de Hanzenstad is er een stadsergonoom die als taak heeft de gemeente beter toegankelijk te maken voor alle inwoners en bezoekers en werkt de gemeente veel samen met belangenorganisaties.